Fang sol. Spre lys!
Fang solstråler i denne boksen og spre kos, varme og lys! Når solen har gått ned i horisonten, setter du på boksens lokk og dermed har du en liten boks full av sol!


Svevende lanterne
Vakkert, stille og lett stiger denne lanternen mot himmelen når du tenner den!


Borat Mankini
Østeuropeisk tekstilindustri på sitt beste i form av en Borat Mankini! En julegave til den modige mann!
Julemat


Julemat er et begrep for all mat som serveres i julen. Det er stor variasjon på hva man spiser i julen, avhengig hvor i verden man bor. I USA spiser de kalkun, i Polen karpe og her i Norge spiser vi blant annet ribbe og pinnekjøtt.

Julemat i Norge

Norge er kjent for sitt julebord som serveres i hovedsak på julaften, men julebord tilbys i nesten hele desember og også i slutten av november på mange restauranter rundt om i landet.

Et julebord er en slags buffet som består av mange forskjellige matvarer og retter. Det som ofte dominerer på julebordet er retter basert på svinekjøtt, dvs. ribbe, juleskinke, medisterkaker osv, men også pinnekjøtt fra sau. Fisk er også vanlig på julebordet, som kokt torsk og lutefisk. Akkurat hva som spises på julebordet kan også variere avhengig av fylke og kommune.

Risengrynsgrøt er noe som ofte spises generelt til hverdagsmiddag, men er også en tradisjon i forbindelse med jula. Blir det grøt til overs lager man ofte riskrem som serveres med rød saus til. I grøten gjemmes ofte en mandel og den som får mandelen, får gjerne en marsipangris i premie. Før i tiden satte man ofte en grøtbolle utomhus for å holde husnissen i godt humør. Glemte man det, kunne husnissen det kommende året stelle til ugang av forskjellig slag. Julebordet innledes ofte med en skål av ulike slag drikke, som for eksempel gløgg. Til selve maten er juleøl og akevitt vanlig drikke alt ettersom hviken rett man spiser.

Pepperkaker og gløgg, med eller uten rødvin og gjerne med mandler og rosiner i, er dessuten vanlig til førjulskos og kos i julefeiringen.

Før julen setter inn, skal man tradisjonen tro også ha «7 slag» i hus. Det finnes mange varianter småkaker og syv sorter småkaker kan for eksempel være peppernøtter, serinakaker, krumkaker, sirrupsnipper, smultringer, kokosmakroner, sandkaker og det finnes mange fler!

Julemat i andre land

I Tyskland varierer julematen avhengig av hvilken del av landet man bor i. Det er vanlig å spise gås, and eller viltkjøtt med Kartoffelklöße, som er raspeballer. Tamgås og karpe er vanlige juleretter, samt potetsalat og knackwurst som er en type pølse. Man spiser gjerne kål til maten: rødkål, grønnkål og rosenkål. Bakverk som pepperkaker er også vanlig i Tyskland, samt Spekulatius, som er krydrede småkaker og Stollen; en julekake, er typiske kaker til jul.

I Polen, begynner man å spise julemiddagen når den første stjernen vises på himmelen på julaften og man bryter oblat med hverandre og ønsker hverandre forskjellige ting før man begynner å forsyne seg av julebordet. Bordet er dekket med hvit duk og vanligvis 12 matretter. En bør gjerne prøve litt av hver rett ettersom det bringer lykke i det kommende året. Man dekker alltid bordet til en person mer, ettersom en uventet gjest alltid skal være velkommen. I Polen spiser man forskjellige typer sild, soppsuppe laget av tørket sopp med pasta, rødbetesuppe med Uszka (tortellini-lignende deigknytter), stekt karpe, surkål, piroger med surkål, pasta med valmue og honning og som en avslutning en kompott av tørket frukt. På juledagen spiser man skinke og forskjellige pølser.

I Storbritannia spiser man ovnstekt kalkun eller gås med poteter. «Plum pudding» er det klare valget for dessert. Plum pudding inneholder slett ikke plommer, slik man kunne tro, men tørkede frukter som feks rosiner, nøtter, sukker, egg, brødsmuler, forskjellige smaker som appelsinskall, skall fra sitron, epler, gulrøtter, og ister/storfefett. Puddingen gjennomtrekkes med f.eks brandy.Sett karakter på denne post, hva syns du?
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 har satt karakter, gjennomsnitt: 1.92 av 5)
Loading...


Skicka in tips

Ditt navn

E-mail (publiceras ej)

Site